• რეკლამა საიტზე
  • კონტაქტი
  • ჩვენ შესახებ
Monday, December 15, 2025
TTimes.GE
No Result
View All Result
19 °c
Tbilisi
  • მთავარი
  • პოლიტიკა
  • ექსკლუზივი
  • მსოფლიო
  • პერსონა
  • საზოგადოება
  • სპორტი
  • რელიგია
  • კატეგორიები
    • თბილისური ამბები
    • ბიზნესი და ეკონომიკა
    • სამართალი
    • ანალიტიკა
    • კულტურა
    • განათლება და მეცნიერება
    • მოგზაურობა
    • მკითხველის ბლოგი
    • რჩევები
No Result
View All Result
  • მთავარი
  • პოლიტიკა
  • ექსკლუზივი
  • მსოფლიო
  • პერსონა
  • საზოგადოება
  • სპორტი
  • რელიგია
  • კატეგორიები
    • თბილისური ამბები
    • ბიზნესი და ეკონომიკა
    • სამართალი
    • ანალიტიკა
    • კულტურა
    • განათლება და მეცნიერება
    • მოგზაურობა
    • მკითხველის ბლოგი
    • რჩევები
No Result
View All Result
TTimes.GE
No Result
View All Result

„ყავა ხილია!“ – როგორ მზადდება ყავა „ყავის ლაბორატორიაში“

6 years ago
კატეგორია: საზოგადოება
A A
„ყავა ხილია!“ – როგორ მზადდება ყავა „ყავის ლაბორატორიაში“
6
გაზიარება
გააზიარე Facebook-ზეგააზიარე Twitter-ზე

ძალიან ბევრი ადამიანისთვის გათენების პირველივე წუთები ყავასთან ასოცირდება. ზოგიერთს ეს ჩვევად აქვს ქცეული, სხვებს მოსწონთ ყავის გემო, დანარჩენებისთვის კი ის გამოფხიზლებისა და ენერგიის მიღების უალტერნატივო საშუალებაა.

თუმცა, არსებობს ყავის სხვადასხვა გემო და ადამიანებიც  ეჩვევიან კონკრეტულ გემოებს. განსხვვავებული არომატისა და სიძლიერის ყავის მირთმევა ჩვენს ქვეყანაში „ყავის ლაბორატორიაშია“ შესაძლებელი. ეს არის სივრცე მათთვის, ვინც გემოს განსხვავებულად აფასებს, ვისთვისაც ყავის მირთმევასთან დაკავშირებული პროცესი ერთი დიდი სიამოვნებაა. „თბილისი თაიმსი“„ყავის ლაბორატორიის“დამფუძნებელს, ყავის განსაკუთრებულ მოყვარულს, გიორგი აივაზიანს ესაუბრა.

საიდან გაჩნდა „ყავის ლაბორატორიის“ იდეა და ვის ეკუთვნის ის?

ყავა ხილია! თუმცა, ფართოდ გავრცელებული, ინდუსტრიული ყავის გემოდან გამომდინარე ამის დაჯერება ძალიან რთულია. მაღალი ხარისხის ყავას, როგორც ნებისმიერ ხილს, აქვს სხვადასხვა ხილის მსუბუქად დამახასიათებელი საგემოვნო თვისებები და სასიამოვნო სიმჟავის ნოტები. “ყავის ლაბორატორიის” მისიაა, შევქმნათ და მივიტანოთ ჩვენ სტუმრებამდე ყავის სწორედ ასეთი გემო. “ყავის ლაბორატორია” არ წარმოადგენს რომელიმე ბრენდის ფრანჩაიზს და მისი იდეა, კონცეფცია, ბიზნესმოდელი ეკუთვნის თავის გუნდს.

რატომ „ლაბორატორია“?

ეს სახელი შემთხვევითი არ არის. ლაბორატორიის საქმიანობა ასოცირდება უსასრულო კვლევებსა და ცდებთან.„ხილოვანი“ ყავის მიღება არც ისე მარტივია, ამიტომ ჩვენი ყოველდღიური საქმიანობაც სწორედ ასეთ მეცნიერულ დონეზეა აყვანილი. ჩვენ ვეძებთ ყველაზე საინტერესო თვისებების მქონე მწვანე მარცვალს, ვხლით მას ადგილზე, ყავის ინდუსტრიის წამყვან, ყველაზე თანამედროვე ჰოლანდიურ Giesen-ის სახალავზე, ინდივიდურად ვუქმნით თითეულ ყავას მოხალვის პროფილს, სპეციალურად ვფილტრავთ წყალსისეთი ქიმიური შემადგენლობის მისაღებად, რომელიც ყავის საგემოვნო თვისებებს  მაქსიმალურად შეინარჩუნებს, ვურჩევთ დაფქვისა და მომზადების მეთოდებსა და ტექნოლოგიას. ყოველი ახალი მარცვალი ახალი ეტქსპერიმენტები, კვლევები და ახალი თავგადასავლებია. გარდა ამისა, მსოფლიო ყავის ინდუსტრიაც ძალიან აქტიურად ვითარდება, იხვეწება ყავის მოყვანისა და გადამუშავების მეთოდები, ტექნოლოგია და ჩვენც ფეხდაფეხ მივდევთ ახალ ტრენდებს.

როგორ მზადდება თქვენთან ყავა?

ყავის მომზადება მისი საბოლოო, კულმინაციური ეტაპია. რა თქმა უნდა,ძალიან მნიშვნელოვანია, თუ როგორ მოვამზადებთ ყავას, თუმცა უნდა გვახსოვდეს, რომ ყავის მარცვლის შერჩევა და მისი სწორად მოხალვა მთელი პროცესის არანაკლებ პრინციპული შემადგენლებია.

ყავის მოსამზადებლად მნიშვნელოვარია როგორც ის, თუ რა ტექნიკას ვიყენებთ, ასევე ის, თუ როგორ მომზადების მეთოდს შევარჩევთ. ჩვენ ვამზადებთ როგორც ტრადიციულ, ესპრესოსზე დაფუძნებულ ყავის სასმელებს: ესპრესო, ამერიკანო, რძიანის სხვადასხვა სახეობა, ისე ე.წ. ალტერნატიულ (ფილტრის) ყავებს: V60, აეროპრესი, სიფონი, ფრანგული პრესი და ა.შ.

რა განასხვავებს მას სხვა გემოებისგან?

კომერციული, საზოგადოებაში ფართოდ გავრცელებული ყავისგან განსხვავებით, ჩვენი ყავა არ არის “კლასიკურად” მწარე. ის მოტკბო-მომჟავო და მსუბუქად ხილოვანია. ხშირ შემთხვევაში იმდენად უჩვეულოა, რომ გვეკითხებიან: ეს მართლა ყავაა? ჩვენთან ყავას იშვიათან ამატებენ შაქარს, მათ შორის ისინიც, ვინც, როგორც წესი, 2 კოვზს იყენებს.

ექსპერიმენტებს რამდენად ხშირად აკეთებთ?

ძალიან ხშირად, რადგან მუდამ უკეთესის ძიებაში ვართ და ექსპერიმენტებიც საკმაოდ მრავალფეროვანია.

ძირითადად, ვინ არის თქვენი სტუმარი?

ადამიანები, რომლებიც ღია არიან სიახლეებისადმი, არიან გურმანები  და ეძებენ ხარისხს.

„ყავის, როგორც ხილის არომატი, ძალიან კიმპლექსურია“ – უფრო კონკრეტულად, რას გულისხმობთ ამ წინადადებაში?

ალბათ, შეგიმჩნევიათ, რომ ყავას, რომელსაც ყოველდღიურად მიირთმევთ, საერთო დამახასიათებლად მწარე გემო აქვს. სამწუხაროდ, დღესდღეობით, სწორედ ეს ინტენსიური სიმწარე აღიქმება ყავის ნამდვილ არომატად, თუმცა – შეცდომით, რადგან მსგავსი გემო მხოლოდ არცთუ ისე ხარისხიან ზედმეტად მოხალულ გადამწვარ ყავის მარცვალს აქვს.როგორც ღვინისთვის, ისე ყავისთვისაც შექმნილია ე.წ. გემოების ბორბალი (flavours wheel), რომელიც ასახავს ყავის ძირითად დამახასიათებელ გემოებს: ხილის, კენკრის, თხილის, ყვავილოვან და სხვა. ყავა მიიჩნევა ყველაზე კომპლექსურად, ვინაიდან,სხვადასხვა წყაროს მიხედვით,მასში დღემდე აღმოჩენილია 850-ზე მეტი არომატული შემადგენელი.

ავტორი: მარიამ ტიელიძე

fb-share-icon
Tweet
Share2Tweet2

ახალი ამბები

სასამართლოს დამოუკიდებლობით საქართველო ევროპის საუკეთესო ოცეულშია
ახალი ამბები

სასამართლოს დამოუკიდებლობით საქართველო ევროპის საუკეთესო ოცეულშია

12/10/2025
BBC – საქართველოში მომიტინგეების წინააღმდეგ, სავარაუდოდ, პირველი მსოფლიო ომის დროინდელი ქიმიური იარაღი გამოიყენეს
ახალი ამბები

BBC – საქართველოში მომიტინგეების წინააღმდეგ, სავარაუდოდ, პირველი მსოფლიო ომის დროინდელი ქიმიური იარაღი გამოიყენეს

12/02/2025
სურსათის ეროვნული სააგენტო თევზის საწარმოებს ამოწმებს – რა დარღვევებია გამოვლენილი
ახალი ამბები

სურსათის ეროვნული სააგენტო თევზის საწარმოებს ამოწმებს – რა დარღვევებია გამოვლენილი

11/21/2025
“ნუ მაქცევთ მკვლელად, თქვენ ხედავთ 35-37კგ, ძაძებით შემოსილ ქალს, რომელიც უსუსურის შთაბეჭდილებას ტოვებს, მაგრამ ცდებით” – მოკლული მასწავლებლის დედა
ახალი ამბები

“ნუ მაქცევთ მკვლელად, თქვენ ხედავთ 35-37კგ, ძაძებით შემოსილ ქალს, რომელიც უსუსურის შთაბეჭდილებას ტოვებს, მაგრამ ცდებით” – მოკლული მასწავლებლის დედა

11/18/2025
ზურაბ ზვიადაურს იარაღის უკანონო შეძენა-შენახვა-ტარების საქმეზე საპროცესო შეთანხმება გაუფორმდა – მკვლელობის საქმეზე კი მის საქმეს ნაფიცი მსაჯულები განიხილავენ
ახალი ამბები

ზურაბ ზვიადაურს იარაღის უკანონო შეძენა-შენახვა-ტარების საქმეზე საპროცესო შეთანხმება გაუფორმდა – მკვლელობის საქმეზე კი მის საქმეს ნაფიცი მსაჯულები განიხილავენ

11/16/2025
„სფერო ჰოლდინგის“ დამფუძნებელი გივი წულეისკირი დააკავეს
ახალი ამბები

„სფერო ჰოლდინგის“ დამფუძნებელი გივი წულეისკირი დააკავეს

11/10/2025

კალენდარი

December 2025
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
« Nov    

სიახლეები

  • პაატა კურტანიძე: საქართველოში არ არის მაღალი გადასახადები, არ არის კორუფცია, ზეწოლა – არანაირი სურვილი არ მაქვს რომ ვთქვა, რომელიმე მეზობელ ქვეყანაში ჩავალ, ან კლინიკას გავხსნი, ან აფთიაქებს და მერე ვეძებო, ვინ უნდა მყავდეს იქ მფარველი მთავრობაში 12/15/2025
  • ზუგდიდში, დენის დარტყმის შედეგად მუშა დაიღუპა 12/15/2025
  • ცნობილია, ვინ არის ნაძალადევზე ავარიის დროს დაღუპული ახალგაზრდა ქალი 12/12/2025

Categories

  • ანალიტიკა
  • ახალი ამბები
  • გამოკითხვების არქივი
  • განათლება და მეცნიერება
  • დიპ.დაიჯესტი
  • ეკონომიკა
  • ექსკლუზივი
  • ვიდეო
  • თბილისური ამბები
  • კატეგორიის გარეშე
  • კულტურა
  • მთავარი მოვლენები
  • მკითხველის ბლოგი
  • მოგზაურობა
  • მსოფლიო
  • პერსონა
  • პოლიტიკა
  • რელიგია
  • რჩევები
  • საზოგადოება
  • სამართალი
  • სპორტი


© 2020 Created by

No Result
View All Result
  • მთავარი
  • პოლიტიკა
  • ექსკლუზივი
  • მსოფლიო
  • პერსონა
  • საზოგადოება
  • სპორტი
  • რელიგია
  • კატეგორიები
    • თბილისური ამბები
    • ბიზნესი და ეკონომიკა
    • სამართალი
    • ანალიტიკა
    • კულტურა
    • განათლება და მეცნიერება
    • მოგზაურობა
    • მკითხველის ბლოგი
    • რჩევები

© 2024 Created by

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In