“თაფლი ლეჩხუმიდან” – ასე ჰქვია ბიზნესს. რომელსაც სათავეში 23 წლის გვანცა ჭაბუკიანი და 24 წლის გიგა ჭაბუკიანი უდგანან. ოჯახურმა ტრადიციამ მათ უდიდესი ბიძგი მისცა, უმაღლესი განათლების მიღების შემდგომ, მშობლიურ ლეჩხუმში დაბრუნებულიყვნენ და ფუტკრებთან ემუშავათ.
ამ ეტაპზე, მათ ჰყავთ 100 ოჯახამდე ფუტკარი, აწარმოებენ 3 ტონამდე თაფლს, ფუტკრის რძეს, ყვავილის მტვერს, პროპოლისს…
“თბილისი თაიმსს” და-ძმა დეტალებზე თავად ესაუბრა.
ჩვენ ვართ და-ძმა ლეჩხუმიდან, მე და ჩემი ძმა უნივერსიტეტის დასრულების შემდეგ დავბრუნდით მშობლიურ კუთხეში, ლეჩხუმში. ჩემი ძმა პროფესიით სურსათის ტექნოლოგია, მე მასწავლებელი ვარ და ჩვენს მაღალმთიან სოფელში დაწყებით კლასებს ვასწავლი.
როგორ იქცა თაფლის წარმოება თქვენს საქმიანობად?
მეფუტკრეობა ოჯახის ტრადიცია იყო და ჩვენც პატარაობიდანვე ვყავდით ბაბუს ჩართულები ფუტკართან მუშაობაში. ეს მშრომელი მწერი პატარაობიდანვე შევიყვარეთ, ყოველთვის გვსურდა ჩვენი მეფუტკრეობის განვითარება.
2020 წელს Social Impact Award -ის პროექტში ჩავერთეთ, სადაც გავიმარჯვეთ და მივიღეთ დაფინანსება UNDP-საგან. ამ პროეტმა ძალიან დიდი ცოდნა და გამოცდილება მოგვცა. გვყავდა პირადი მენტორი, რომელიც გვეხმარებოდა ჩვენი იდეის სწორად წარმართავში, ეს იყო ძალიან დიდი სტიმული და მოტივაცია ჩვენთვის.
ამჟამად, ვაშენებთ თაფლის გადამამუშავებელ საწარმოს, რომელიც იმუშავებს მზის პანელებით. მზის პანელებით სარგებლობა ჩვენთვის ქმნის შესაძლებლობას, ავითვისოთ ენერგიის ამოუწურავი რესურსი, გარდავქმნათ ის ელექტროენერგიად, დამატებით კი, ეკოლოგიაზეც ვიზრუნოთ.
რით არის თქვენი თაფლი გამორჩეული?
გვინდოდა, ჩვენი პროდუქცია განსხვავებული ყოფილიყო, ამიტომ, შეფუთვას ვახდენთ ხელით ნაქარგი ნამუშევრებით და უკვე თითქმის ევროპის ყველა ქვეყანაში გავაგზავნეთ სასაჩუქრედ.
ამავდროულად, ბავშვებს ვაყვარებთ და ვასწავლით მეფუტკრეობას, ვგეგმავთ სხვადასხვა პროექტს და ვმასპინძლობთ სკოლის მოსწავლეებს. ჩვენი საწარმო იქნება ცოდნის გამავრცელებელი, მოეწყობა გამოფენები, ტრენინგები…
გარდა ამისა, ჩვენ თაფლს ვაწარმოებთ მაღალმთიან რეგიონში, სადაც პესტიციდებით არ იწამლება ხეხილი, ვიყენებთ ბიოპრეპარატებს და სამომავლოდ ვგეგმავთ ბიომეურნეობაზე გადასვლას, რომელიც დიდ ხარჯებთან არის დაკავშირებული.
თაფლი მთელი საქართველოსთვის არის ხელმისაწვდომი?
ამჟამად, ჩვენი პროდუქცია სავაჭრო ქსელებში არ გვაქვს შეტანილი, გვაქვს მოლაპარაკებები სხვადასხვა სავაჭრო ქსელთან და სამომავლოდ ვგეგმავთ შეტანას. ამ ეტაპზე, ჩვენ ვაგზავნით ჩვენს თაფლს ქუთაისში, თბილისში, ბათუმში, კახეთში, სამარშუტო ავტობუსებით ვახდენთ მიწოდებას .
ჩვენ არ ვაპირებთ გაჩერებას, ვვითარდებით ყოველთვის და სამომავლოდ დიდი გეგმები გვაქვს მეფუტკრეობასთან დაკავშირებით – ჩვენი სოფლის, ჩვენი ლეჩხუმის განვითარებისათვის.
მასალა მოამზადა : მარიამ ტიელიძემ